Top

Handleidingen



Witte en bruine champignons 3L
Witte en bruine champignons 7,5L

Grijze en gele oesterzwammen 3L
Grijze en gele oesterzwammen 7,5L

Shii-take













Witte en bruine champignons 3L


De inhoud van deze verpakking bestaat uit doorgroeide compost en een zak met dekaarde. Neem de zak met dekaarde uit de verpakking en bewaar deze op koele plaats.

Plaats de verpakking met de plastic deksel erop ongeveer 4 dagen bij een temperatuur van
20-25 °C. Daarna is de compost wit doorgroeid met schimmel (mycelium).

Pak daarna de zak met dekaarde en prik hierin aan elke kant een tiental gaten. Daarna legt u de zak ongeveer 30 min. in 0,5 liter water, open dan de zak en verspreid de dekaarde gelijkmatig en losjes over de compost.

TIP: MENG EEN BEETJE COMPOST DOOR DE DEKAARDE +/- 5 GRAM

Zet de verpakking nu 5-8 dagen weg op een temperatuur van 20-25°C met gesloten deksel. In die tijd groeit het mycelium door de laag dekaarde naar de oppervlakte. Als de dekaarde met wit pluis is begroeid plaatst u het geheel in een koelere ruimte van 15-18°C.

Zorg ervoor dat het oppervlak van de dekaarde niet uitdroogt door regelmatig met een plantenspuit te nevelen. Als er een flink aantal knoppen te zien zijn kunt u die met een gietertje water geven. De aarde moet vochtig blijven maar niet te nat.

De eerste champignons verschijnen aan de zijkanten, daarna pas in het midden.

Oogsten: Neem een paddenstoel tussen de vingertoppen en draai deze er voorzichtig uit. Niet eruit trekken en niet te klein oogsten. Geef weer regelmatig wat water zodat de dekaarde niet uitdroogt. Als alle paddenstoelen geoogst zijn weer wat water geven en na ongeveer een week verschijnen er weer nieuwe champignons. Dit kan zich tot driemaal herhalen.

Witte en bruine champignons 7,5L


De inhoud van de verpakking bestaat uit een laag doorgroeide compost en een zak met dekaarde. Neem de zak met dekaarde uit de verpakking en bewaar deze op koele plaats. Plaats de verpakking met het kartonnen deksel erop ongeveer 4 dagen bij een temperatuur van 20-25°C. (De witte deksel gebruikt u niet meer)

Daarna is de compost wit doorgroeid met schimmel (mycelium). Pak daarna de zak met dekaarde en prik hierin aan elke kant een tiental gaten. Leg de zak ongeveer 30 min. in 1 liter water, open dan de zak en verspreid de dekaarde gelijkmatig en losjes over de compost.

Tip:meng een handje doorgroeide compost door de dekaarde

Zet de verpakking nu 5-8 dagen weg op een temperatuur van 20-25°C met gesloten deksel. In die tijd groeit het mycelium door de laag dekaarde naar de oppervlakte. U kunt dit zien door het binnenste rondje bovenop de deksel te verwijderen.

Als de dekaarde met wit pluis is begroeid kunt u de hoekjes van de deksel indrukken en weer terugplaatsen op de verpakking. Open ook de luchtgaatjes aan de korte kanten van de deksel. Plaats nu het geheel in een koelere ruimte van 15-18°C.

Zorg ervoor dat het oppervlak van de dekaarde niet uitdroogt door regelmatig met een plantenspuit te nevelen. Als er een flink aantal knoppen te zien zijn kunt u die met een gietertje water geven. De aarde moet vochtig blijven maar niet te nat.

De eerste champignons verschijnen aan de zijkanten, daarna pas in het midden.

Oogsten: Neem een paddenstoel tussen de vingertoppen en draai deze er voorzichtig uit. Niet eruit trekken en niet te klein oogsten. Geef weer regelmatig wat water zodat de dekaarde niet uitdroogt. Als alle paddenstoelen geoogst zijn weer wat water geven en na ongeveer een week verschijnen er weer nieuwe champignons. Dit kan zich drie tot vijfmaal herhalen.

Grijze en gele oesterzwammen 3L


De teelt van oesterzwammen (Pleurotus).
In de verpakking zit een plastic zak met substraat. Bij het openen van de verpakking moet het substraat wit doorgroeid zijn, anders de verpakking weer afsluiten met de plastic deksel en 10-14 dagen bij 20-25°C bewaren. Het plastic moet u daarbij om het substraat laten zitten.

TEELT: U begint de teelt met het maken van een vijftal sneetjes van + 2-3 cm in het plastic waarin het substraat is verpakt waarna u het substraat begiet met een ¼ liter water zodat het oppervlak vochtig is. (laat de set daarna staan bij een temperatuur van 20-25 graden met de plastic deksel erop)

Na ca. 2 weken verschijnen er witte knopjes. De bak nu in een ruimte met daglicht zetten bij een temperatuur van 10-15°C, echter niet in direct zonlicht. Zorg ervoor dat de bovenkant van het substraat NOOIT uitdroogt.

Minstens één keer per dag moet u daarom de bovenkant met een plantensproeier bevochtigen (niet te nat). Uit de witte knopjes groeien steeltjes met grijze puntjes, de zgn. “oesterzwamkluit”. Blijf dagelijks sproeien anders zal de paddenstoel alsnog verdrogen.

OOGST: de totale oogstduur kan wel drie maanden bedragen. Een kluit moet bij het oogsten ineens eruit gedraaid worden, er mag geen vruchtvlees blijven staan.

Bij het gebruik de paddenstoel 1 cm. onder de lamellen afsnijden. De wat taaiere stelen kunt u voor sauzen en soepen gebruiken. Begin daarna weer met punt TEELT. U kunt ca. 3 keer oogsten van de verpakking. Maak daarvoor telkens op 5 andere plaatsen sneetjes in het plastic.

Grijze en gele oesterzwammen 7,5L


De teelt van oesterzwammen (Pleurotus) geteeld op EKOlogisch stro.
De verpakking bestaat uit een doos met substraat. Bij het openen van de doos moet het substraat wit doorgroeid zijn, anders de doos weer afsluiten met het kartonnen deksel (de witte deksel kan weg) en 10-14 dagen bij 20-25°C bewaren. Het plastic moet u daarbij om het substraat laten zitten.

1)TEELT: U begint de teelt met het maken van een vijftal sneetjes van + 2-3 cm in het plastic waarin het substraat is verpakt waarna u het substraat begiet met een ¼ liter water zodat het oppervlak vochtig is. (laat de set daarna nog staan op een temperatuur van 20-25 graden, met de kartonnen deksel erop).

2) Na ca. 2 weken verschijnen er witte knopjes. Neem nu de deksel van de doos, druk de 4 hoekjes van de deksel in, haal het binnenste rondje uit de bovenkant van de deksel en plaats hem terug op de doos. De doos nu in een ruimte met daglicht zetten bij een temperatuur van 10-15°C, echter niet in direct zonlicht.

3) Zorg ervoor dat de bovenkant van het substraat NOOIT uitdroogt. Minstens één keer per dag moet u daarom de bovenkant met een plantensproeier bevochtigen (niet te nat)

4) Uit de witte knopjes groeien steeltjes met grijze puntjes, de zgn. “oesterzwamkluit”. Blijf dagelijks sproeien anders zal de paddenstoel alsnog verdrogen.

5) OOGST: de totale oogstduur kan wel drie maanden bedragen. Een kluit moet bij het oogsten ineens eruit gedraaid worden, er mag geen vruchtvlees blijven staan. Bij het gebruik de paddenstoel 1 cm. onder de lamellen afsnijden. De wat taaiere stelen kunt u voor sauzen en soepen gebruiken. Begin daarna weer met punt 3. U kunt ca. 3 keer oogsten van de verpakking. Maak daarvoor telkens op 5 andere plaatsen sneetjes in het plastic.

Shii-take

De verpakking bestaat uit een plastic zak met een substraat van zaagsel. Mocht u witbruine woekeringen zien, deze bobbels zijn de voorboden tot paddenstoel-vorming. Hieruit groeien later de shiitake paddenstoelen.

1) Teelt: Verwijder de plastic zak van het substraat. Zet de set in daglicht. Ideaal is een vensterbank op het noorden bij een temperatuur van ± 15°C. Laat de set staan tot deze bruin begint te worden over ± 50% van het oppervlak. Plaats hierbij de doorzichtige deksel op de verpakking.  

Dompel het substraat in een emmer koud leidingwater. (24 uur). Leg een zwaar voorwerp op de set om deze ondergedompeld te houden. Mochten er echter al paddenstoelen op de kweekset groeien kunt u het dompelen overslaan.

Haal de set uit het water en plaats hem terug in de plastic bak. Besproei de kweekset iedere dag tenminste 1x met een plantenspuit om uitdroging te voorkomen. 

OOGST: De oogstperiode is ongeveer 1 week en de volgroeide paddenstoelen hebben een hoeddiameter van 4-8 cm. Na een oogst heeft de set een rustperiode nodig van minimaal 15 dagen. Haal de set hiervoor uit de vensterbank en plaats hem gedurende deze periode op een niet te droge en niet te warme plek (een kelder is ideaal). Na deze periode de beschrijving vanaf punt 2 weer herhalen. De 2e oogstperiode is na 5-10 dagen. Gedurende max. 6 maanden is het mogelijk 5-8 keer te oogsten.